Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Ο τρόπος ζωής σου και όχι τα γονίδια σου, είναι αυτό που προσθέτει χρόνια στο πρόσωπο σου.

Οι ρυτίδες της μητέρας μας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε το πώς θα γεράσουμε.

Μια μελέτη σε δίδυμα αδέλφια μας υποδεικνύει ότι παρά την γενετική μας δομή, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προσθέσουν χρόνια στην ηλικία που δείχνει ότι έχει ένα άτομο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.

Παράγοντες όπως το διαζύγιο ή τα αντικαταθλιπτικά είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη γήρανση του προσώπου.

Τα άτομα τα οποία είχαν χωρίσει φαίνονταν 2 σχεδόν χρόνια πιο μεγάλα σε ηλικία από τα αδέλφια τους που ήταν παντρεμένα, άγαμα ή είχαν χηρέψει.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέθηκε με σημαντικά πιο γερασμένη όψη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους παίζουν μεγάλο ρόλο.

Η παρουσία στρες ήταν ένας από τους κοινούς παρανομαστές στην πρόκληση της γήρανσης του προσώπου. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η συνεχής χαλάρωση των μυών του προσώπου λόγω της χρήσης αντικαταθλιπτικών θα μπορούσε να είναι η αιτία να «κρεμάσει» το πρόσωπο, με αποτέλεσμα μια πιο γερασμένη όψη.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα από αυτή την μελέτη είναι ότι ο τρόπος ζωής και τα βιώματα του κάθε ατόμου, παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση της ηλικίας του προσώπου μας από ότι τα γονίδια μας.

Ενισχύει την νέα άποψη ότι το περιβάλλον, η διατροφή, το στρες και στάση μας στη ζωή επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων μας και αυτό εκδηλώνεται στην εμφάνιση μας, στην υγεία μας και στη διάθεση μας.

Η νέα αυτή προσέγγιση της βιολογίας (Επιγενετική, από το ελληνικό επί που σημαίνει πάνω και τη λέξη γενετικό που σημαίνει αυτό που σχετίζεται με τον γενετικό μας κώδικα) λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν - και όχι τα γονίδια από μόνα τους – και μας φέρνει σε θέση να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό, αντί να υποκύψουμε στο κάρμα του DNA μας.

Τι μπορείτε να κάνετε:•

Η άσκηση βοηθά πολλαπλά, ιδιαίτερα η άσκηση που ευθυγραμμίζει το ορμονικό μας σύστημα. Εδώ θέλει προσοχή γιατί η έντονη άσκηση μπορεί να επιταχύνει το γήρας. Δεν είναι αλήθεια ότι άσκηση πρέπει να είναι βαρετή, πολύωρη και δύσκολη

O επαρκής ύπνος. Είναι πολύ βασικό συστατικό γιατί κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα αναδομείται, τα επίπεδα σεροτονίνης εξισορροπούν και με αυτό τον τρόπο το σώμα διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι του στρες. Ο ύπνος πρέπει να επιτυγχάνεται με φυσικούς τρόπους και όχι με αντικαταθλιπτικά που μας κάνουν να φαινόμαστε πιο γερασμένοι.

Η βελτιστοποίηση της διατροφής μας ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας, ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν το γήρας. Η ινσουλίνη, εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου, είναι μια από τις πιο βασικές ορμόνες που παίζει ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Να διατηρείτε βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Βεβαιωθείτε γι αυτό κάνοντας μια εξέταση αίματος. Είναι ίσως η πιο σημαντική ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για την υγεία και την καλή σας εμφάνιση. Η βιταμίνη D ελέγχει περί τα 3000 γονίδια και βελτιώνει ριζικά σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος σας – συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης σας.•
Πίνετε χυμούς λαχανικών. Είναι μια πηγή συμπυκνωμένων θρεπτικών συστατικών.

Διατηρείτε μια σταθερή θετική στάση για τη ζωή. Τα συναισθήματα μας εκφράζονται στο σώμα μας μέσα από ορμονικές εκκρίσεις. Βάλτε τη προσοχή σας στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, χαμογελάστε και μην επιτρέπετε να σας καθοδηγούν προς την αντίθετη πλευρά. Σήμερα, εμείς δουλεύουμε και χτίζουμε το δικό μας μέλλον. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό σημείο για μια νεανική και φρέσκια εμφάνιση. Όσο πιο σύντομα εισαγάγετε αυτές τις αλλαγές στη ζωή σας τόσο πιο σύντομα θα γευτείτε τα οφέλη και θα απομακρύνετε, θα μειώσετε ή θα αναστρέψετε την επιρροή του χρόνου πάνω σας.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς-Γεν. Δ/ντης Detox CenterΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico IIAmerican Academy of Detoxification SpecialistsAmerican Holistic Medicine Association

Δεν υπάρχουν σχόλια: