Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Γεύμα που ταιριάζει στον διατροφικό σας τύπο.

Σε γενικές γραμμές όταν τρώτε ένα γεύμα που ταιριάζει στον διατροφικό σας τύπο, αυτό θα πρέπει να προκαλεί μια σημαντική βελτίωση στην ενέργεια σας, στις πνευματικές σας επιδόσεις, στην καλή συναισθηματική σας κατάσταση και να σας αφήνει με ένα αίσθημα ικανοποίησης που θα διαρκεί αρκετές ώρες.

Αν νοιώθετε ήδη καλά, η διατροφή θα πρέπει, τουλάχιστον, να σας βοηθάει να διατηρείτε τα επίπεδα ενέργειας σας.

Αν όμως κατά κάποιο τρόπο νοιώθετε χειρότερα, μια περίπου ώρα μετά το φαγητό, όπως:
Συνεχίζετε να πεινάτε παρά το γεγονός ότι νοιώθετε το στομάχι σας πλήρες
Αναπτύσσετε μια λαχτάρα για γλυκό
Τα επίπεδα της ενέργειας σας μειώνονται
Νοιώθετε υπερένταση, νευρικότητα, θυμό ή εκνευρισμό
Νοιώθετε υπνηλία
… τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια κακή αναλογία πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων κατά το τελευταίο σας γεύμα. Μπορεί να τρώτε τις ιδανικές τροφές για το μεταβολισμό σας, αλλά να λαμβάνετε πάρα πολύ από το ένα είδος τροφής, αντί για κάποια άλλη και αυτό να προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Όλοι μας έχουμε τον δικό μας μοναδικό διατροφικό τύπο

Πολύ άνθρωποι μπορεί να τρώνε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά παρόλα αυτά να μην νοιώθουν πολύ καλά. Να μην έχουν αγγίξει ζάχαρη ή πρόχειρο φαγητό εδώ και πολύ καιρό αλλά παρόλα αυτά να έχουν προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό, ένας όμως από τους βασικότερους σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν τρώνε τις κατάλληλες τροφές για το διατροφικό τους τύπο.
Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να βελτιώσετε την υγεία σας, το βάρος σας, τα επίπεδα ενέργειας σας και να αποφύγετε να γεράσετε πρόωρα ένα από τα πιο βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε ποιος είναι ο διατροφικός σας τύπος και να τρέφεστε σύμφωνα με αυτόν. Αυτό που μπορεί να είναι υγιές για τους άλλους μπορεί μην είναι υγιές για εσάς και το αντίστροφο.
Οι αποτυχίες σε δίαιτες που μπορεί να ωφέλησαν κάποιους αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα σε όλους ή έχουν παροδικά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.
Διατροφικοί τύποι
Υπάρχουν τρεις διατροφικοί τύποι, οργανισμοί που θέλουν κυρίως τροφές:
Πρωτεϊνικές
Πλούσιες σε υδατάνθρακες
και Μικτές
Οι πρωτεϊνικοί τύποι χρειάζονται και ωφελούνται από μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και λίπους.
Έχουν έντονο το αίσθημα της πείνας και έχουν την τάση να σκέφτονται πολύ το φαγητό ακόμη και όταν δεν πεινάνε.
Όταν λαχταράνε γλυκά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (δημητριακά, άλευρα και ζάχαρη) νοιώθουν καλά για λίγο, αν φάνε από αυτά, δεν ικανοποιείται όμως αυτή η λαχτάρα για πολύ και αυτό θα προκαλέσει μια περαιτέρω ζήτηση για γλυκά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Οι αλμυρές και λιπαρές τροφές ικανοποιούν περισσότερο αυτό το αίσθημα.
Στη συνέχεια έχουμε το διατροφικό τύπο που νοιώθει καλύτερα όταν η διατροφή του είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
Το αίσθημα της πείνας δεν είναι τόσο ισχυρό στους υδατανθρακικούς τύπους.
Δεν σκέφτονται πολύ το φαγητό και νοιώθουν καλά με τις νηστείες, τους αρέσουν οι σαλάτες και δεν αγαπάνε πολύ το αλάτι.
Αν κάποιος είναι μικτός τύπος οι ανάγκες του είναι ενδιάμεσες των δύο προηγούμενων τύπων έχει περισσότερες διατροφικές επιλογές και χρειάζεται πιο εξατομικευμένη προσπάθεια για τον προσδιορισμό της διατροφής που θα τον βοηθήσει περισσότερο και να αναπτύξει το δικό του προσωπικό κριτήριο παρατηρώντας πως νοιώθει μετά από την κατανάλωση διαφορετικών τροφών.
Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους υδατάνθρακες σε πολύπλοκους και απλούς.
Ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι υπέρβαρα και έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, με υψηλά ποσοστά να παρουσιάζουν υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πλειοψηφία δεν θα επωφεληθεί από μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες (δίαιτα Atkins) αλλά από μια διατροφή χαμηλή σε δημητριακά, άλευρα και ζάχαρη.
Η δίαιτα του Atkins αναπτύχτηκε και μελετήθηκε σε καρδιοπαθείς και όχι σε υγιή πληθυσμό. Μακροπρόθεσμα δεν έχει καλά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Τι πρέπει να κάνετε
1. Ξεκινήστε να τρώτε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες σύμφωνα με αυτά που σας αρέσουν και επιθυμείτε.
2. Στη συνέχεια αρχίστε να παρατηρείτε πως αντιδράτε και πως νοιώθετε 1 ή 2 ώρες μετά τα γεύματα.
3. Εντοπίστε ποιες τροφές σας κάνουν να μην νοιώθετε καλά και αφαιρέστε ή μειώστε σημαντικά την πρόσληψη τους.
4. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε τις αναλογίες σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες με την οποία νοιώθετε καλύτερα.
Να θυμάστε ότι θα πρέπει να νοιώθετε θαυμάσια μια ώρα μετά το φαγητό. Αν συνεχίζετε να λαχταράτε κάποια τροφή ή τα επίπεδα ενέργειας σας είναι χαμηλότερα, αυτά είναι τεράστιες ενδείξεις ότι δεν τρώτε σωστά για τον διατροφικό σας τύπο.
Η διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη και την διατήρηση της βέλτιστης υγείας.
Dr। Δημήτρης ΤσουκαλάςΓεν। Δ/ντης Detox CenterΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico IIAmerican Academy of Detoxification SpecialistsAmerican Holistic Medicine Association

Δεν υπάρχουν σχόλια: