Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Θα τρώγατε τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε;

Συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί ανδρών και γυναικών, αποφεύγουν τα συμβατικά, φορτωμένα με χημικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής επιλέγοντας πιο φυσικά, βιολογικά προϊόντα.Οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι όμως τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα καλύτερα από τα υπόλοιπα; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.Στα καλλυντικά οι όροι «φυσικό» και «βιολογικό» δεν έχουν ορισμούς. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια όταν ονοματίζονται και τοποθετούνται ετικέτες στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πράγματα είναι ελεύθερα για όλους και αυτό γίνεται με όρους μάρκετινγκ.

Κάποια προϊόντα μπορεί να περιέχουν ορισμένα βιολογικά συστατικά, για παράδειγμα, μαζί όμως με αρκετά χημικά. Μπορεί παρόλα αυτά να ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικά στην ετικέτα τους.Η προσεκτική ανάγνωση των συστατικών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ξεχωρίσει κανείς πια προϊόντα είναι πραγματικά φυσικά. Πολλοί από εσάς που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο θα έχετε αντιληφθεί από καιρό ότι η πλειοψηφία των προϊόντων προσωπικής υγιεινής που πωλούνται σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα χημικό κοκτέιλ που δεν έχει θέση πάνω στο δέρμα σας, στα μαλλιά σας ή στα νύχια σας.Είναι όμως ενοχλητικό να μαθαίνει κανείς ότι κάποια προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι «βιολογικά» ή «φυσικά» μπορεί και να μην είναι καλύτερα από τα συμβατικά.Ρίξτε μια ματιά στα καλλυντικά σας.

Τώρα σκεφτείτε το εξής: κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν υποχρεούται να περάσει κάποια τεστ προτού φτάσει στο ράφι σας.Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν πάνω από 20 διαφορετικά προϊόντα την ημέρα. Οι επιδράσεις αυτών των πολλαπλών συνδυασμών χημικών στην υγεία μας είναι στην πραγματικότητα άγνωστη σε όλη της την έκταση.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από χημικά που οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην βρίσκονται στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, λοσιόν, μάσκαρες και αρώματα.

Paraben, πρόκειται για συντηρητικά που βρίσκονται σε αποσμητικά και άλλα καλλυντικά. Μιμούνται τη δράση των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων), και έχουν κατηγορηθεί ότι ενέχονται να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Φθαλικές ενώσεις, είναι χημικά που χρησιμοποιούνται στα αρώματα. Είναι βλαβερά για το σύστημα αναπαραγωγής. Έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στο σύστημα αναπαραγωγής των αγοριών και την μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων στους ενήλικες άνδρες, μεταξύ άλλων.

Τεχνητά αρώματα (fragrances), έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στο σώμα μας και έχουν συνδεθεί με ερεθισμούς στο δέρμα, ορμονικές διαταραχές και τον καρκίνο σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα ή κρίσεις άσθματος.
Μεθυλοθειαζολιδόνη (ΜΙΤ), ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα σαμπουάν για να προλάβει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το νευρικό σύστημα.

Μόλυβδος, μια γνωστή τοξική ουσία, ανευρέθηκε στο 61% από 33 επώνυμα lipstick που ελέγχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2007.

Έτσι όταν απλώνετε μια λοσιόν, βάζετε lipstick ή πλένετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, τι πιστεύετε ότι συμβαίνει στα χημικά που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα προϊόντα;
Απορροφώνται άμεσα μέσα στο σώμα σας. Γνωρίζουμε ότι όταν εφαρμόζουμε χημικά στο δέρμα μας, αυτά εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία και ενσωματώνονται στους ιστούς. Στην πραγματικότητα είναι ασφαλέστερο να φάει κανείς αυτά τα προϊόντα, παρά να τα αλείψει στο δέρμα του (φυσικά δεν σας συνιστώ κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση!) Αν δεν θα το έτρωγες, μην το βάζεις πάνω στο σώμα σουΘα δοκίμαζατε την μάσκαρα ή τον αφρό ξυρίσματος σας; Μάλλον όχι.

Παρόλα αυτά, αν κατά λάθος τύχαινε να καταπιείτε αυτά τα χημικά, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να παράγει ένζυμα που θα αποδομήσουν σε κάποιο βαθμό αυτές τις τοξικές ουσίες ώστε στη συνέχεια να τις αποβάλλει. Αυτό δεν συμβαίνει όταν απορροφώνται κατευθείαν μέσα από το δέρμα.Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αναζητάτε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τόσο αγνά που να μπορούσατε πραγματικά να τα φάτε. Το λάδι καρύδας είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα, από την στιγμή που είναι μια εξαιρετική ενυδατική ουσία που μπορεί κανείς και να την φάει.

Το λάδι ελιάς είναι ένα άλλο παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν conditioner για τα μαλλιά. Το μέλι, το γάλα κατσίκας, φυσικά αρωματικά όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι έχουν καλλυντικές ιδιότητες που καμία χημική ουσία δεν μπορεί ούτε καν να πλησιάσει.Θα πρέπει λοιπόν να δίνεται τόση προσοχή στις ετικέτες των καλλυντικών προϊόντων όση και σε αυτές των προϊόντων διατροφής σας.

Αν δεν είστε βέβαιοι για τις ιδιότητες κάποιου συστατικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική βάση δεδομένων, για την ασφάλεια των καλλυντικών, του μη κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού Environmental Working Group.


Dr. Δημήτρης ΤσουκαλάςΓεν. Δ/ντης Detox CenterΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico IIInternational Academy of Detoxification SpecialistsAmerican Holistic Medicine Association

Δεν υπάρχουν σχόλια: