Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ

ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ

(ΥΓΕΙΑ -ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ)

Η επίσημη Ιατρική μέχρι τώρα μελετούσε μόνο τις διάφορες αλλεργίες με τα έντονα και επίμονα συμπτώματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργικό shock. Τα αίτια αυτών των αλλεργιών είναι συνηθέστερα η γύρη των διάφορων δέντρων ή φυτών, διάφορα φάρμακα, σκόνες και πολλά άλλα. Οι αλλεργίες αυτές αποτελούν μια παράλογα και αδικαιολόγητα έντονη αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ξένες ουσίες, τα αλλεργιογόνα.

Ο μηχανισμός είναι περίπου ανάλογος με τον μηχανισμό αντιμετώπισης ξένων εισβολέων στο σώμα( μικρόβια), αλλά συνήθως άμεσα και έντονα συμπτώματα, πολλές φορές επικίνδυνα για την ζωή.

Τα τελευταία χρόνια μελετήθηκε η αντίδραση των διαφόρων τροφών με τα λευκά αιμοσφαίρια, τους φορείς της άμυνας του οργανισμού και κύριους εκλυτικούς παράγοντες της αλλεργίας. Αρχικά βρέθηκε οτι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, (δυσανεκτικών), μπορεί να προκαλέσει μια άμεση πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Αργότερα μελετήθηκε η συμπεριφορά των λευκών αιμοσφαιρίων στο μικροσκόπιο, όταν έρθουν σε επαφή με διάφορες τροφές.

Παρατηρήθηκε ότι με την επαφή τους με κάποιες τροφές, αυτά συρρικνώνονται και διογκώνονται ή σπάνε. Έτσι απελευθερώνονται ουσίες ( ένζυμα), που υπό κανονικές συνθήκες καταστρέφουν τον εισβολέα ( μικρόβιο). Με το τεστ Prodiet, η ένταση αυτής της αντίδρασης καταγράφεται και έτσι αξιολογείται ο βαθμός της δυσανεξίας για κάθε τροφή.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε τμήματα των τροφών ( κυρίως τμήματα πρωτεϊνών, πεπτίδια αλλά και διάφορων χημικών ουσιών) που απορροφούνται από το έντερο σαν να ήταν μικρόβια. Τα αντιμετωπίζει δηλαδή σαν εχθρικά. Κανονικά μόνο απλά σάκχαρα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα και απλές χημικές ουσίες απορροφούνται από το έντερο.
Αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει.

Είτε λόγω φλεγμονής του βλεννογόνου του εντέρου( από μυκητιάσεις,τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις κλπ) είτε λόγω κατανάλωσης των πεπτικών ενζύμων, έχουμε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν στον βλεννογόνο του εντέρου ενώσεις ( πεπτίδια, λεκτίνες) τα οποία και απορροφώνται.Ο οργανισμός τότε μέσω των λευκών αιμοσφαιρίων εντοπίζει και απομακρύνει μικρόβια, ιούς ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα , αρχικά την δραστηριοποίηση των αμυντικών μηχανισμών, την ευαισθητοποίηση των Τα και β λεμφοκυττάρων με σκοπό καταστροφή των λεμφοκυττάρων και μακροχρόνια από την κόπωση του ίδιου του ανοσοποιητικού.

Οι δραστικές αυτές ουσίες, αποτέλεσμα της συνεχούς και άσκοπης αμυντικής διαδικασίας, επιδρούν σε πάρα πολλούς ενδογενενείς μηχανισμούς του οργανισμού, διαταράσσοντας την βιοχημεία του οργανισμού και δημιουργώντας προβλήματα. Αρκετές από τις ενώσεις που απορροφούνται είναι οι ίδιες δραστικές και διαταράσσουν ισορροπίες και μηχανισμούς του οργανισμού. Η κόπωση του ανοσοποιητικού, έχει σαν απότέλεσμα αυξημένη ευαισθησία σε παθογόνους παράγοντες και μειωμένη αποτελεσματικότητα

Η τροφική δυσανεξία δεν αναγνωρίζεται εύκολα, γιατί η αντίδραση του οργανισμού δεν είναι άμεση όπως συμβαίνει με τις αλλεργίες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από ώρες ή μέρες. Στις κοινές αλλεργίες τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο και είναι προβλέψιμες.

Με την απομάκρυνση από το διαιτολόγιο μας των δυσανεκτικών τροφών,για τακτο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός αρχίζει να ανασυγκροτείται. Τώρα δεν καταναλώνεται άσκοπα αλλά έχει το χρόνο και την άνεση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Δεν παράγονται οι μεγάλες ποσότητες δραστικών ουσιών για την καταπολέμηση ανύπαρκτων εισβολέων, οι οποίες τελικά θα απορυθμίσουν.

Η πράξη έχει δείξει ότι πολλά προβλήματα βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό μέχρι και εξαφανίζονται, μόνο με την απομάκρυνση των δυσανεκτικών τροφίμων. Έτσι πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε σε ημικρανίες, αρθρίτιδες, συχνά κρυολογήματα, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ακμή, διαταραχές προσοχής σε παιδιά, χρόνια κόπωση , διαταραχές εντέρων, κολίτιδες, κατάθλιψη, εξανθήματα.

Στις καταστάσεις αυτές και σε πολλές άλλες, έχουμε από σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώνει τον έντονα βλαπτικό ρόλο των δυσανεκτικών τροφών.

Σημαντικά αποτελέσματα έχουμε και στην περίπτωση της αποτοξίνωσης Οι γνωστές σε όλους μας δίαιτες με αποφυγή πρωτεινών, αργότερα με αποφυγή υδατανθράκων. Σε όλες τις περιπτώσεις η απώλεια τοξινών ήταν πρόσκαιρη. Η τοξίνη που απωλέσθηκε αφορούσε όχι μόνο λίπος αλλά και μυικό ιστό, γεγονός που ενείχε πολλούς κινδύνους. Όλοι ξέρουμε ότι στο σύνολο τους τα άτομα που έχαναν γρήγορα κιλά μέσω μιας δίαιτας, γρήγορα τα ξανάπαιρναν. Και αυτό γιατί η θερμιδική πρόσληψη στο θέμα της διατροφής είναι λανθασμένη.

Η προσπάθεια τόσων ετών, τόσο με τις διάφορες δίαιτες όσο και με την χρήση διαφόρων συστημάτων, έχει οδηγήσει σε ακόμα υπέρβαρο πληθυσμό. Το πρόβλημα όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά υπερμεγενθύνεται.

Οι δυσανεκτικές τροφές με τις διάφορες βιοχημικές διαταραχές που προκαλούν έχουν σαν αποτέλεσμα και την εμφάνιση κρίσεων βουλιμίας. Όταν φάμε μια τροφή δυσανεκτική μετά από ώρα νιώθουμε άσχημα γιατί οι δυσανεκτικές τροφές, μέσω ενός αγνώστου ακόμα μηχανισμού, προκαλούν πτώση της σεροτονίνης ( που βρίσκεται στο Κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και στα λευκά αιμοσφαίρια και στα αιμοπετάλια.)

Για να νιώσουμε καλύτερα καταφεύγουμε σε βρώση υδατανθρακούχων τροφών οι οποίες θα ανεβάσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και έτσι θα ανεβάσουν και τη διάθεση μας. Οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε μετά προκαλούν έκκριση ινσουλίνης η οποία οδηγεί σε ταχεία μείωση των αμινοξέων ,πλην της τρυπτοφάνης ( πρόδρομη ουσία στην παραγωγή της σεροτονίνης) με αποτέλεσμα αύξηση της σεροτονίνης και αίσθημα ευεξίας.

Η απότομη μείωση του σακχάρου οδηγεί πάλι στην αρχή του κύκλου, με αίσθημα κατάπτωσης και ανάγκη πρόσληψης υδατανθράκων. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα τη συνεχή παραγωγή και εναπόθεση λίπους.

Η πράξη έχει δείξει ότι η αποφυγή των δυσανεκτικών τροφών σπάει αυτό τον κύκλο με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της βουλιμίας και της όρεξης για γλυκά. Η αποτοξίνωση που επιτυγχάνεται είναι ουσιαστική. Έχουμε απώλεια μόνο τοξίνης και όχι μυικής μάζας. Η απώλεια αυτή είναι σχετικά βραδεία γύρω στο 1,5 κιλό την εβδομάδα αλλά ουσιαστική και μόνιμη.

Έτσι χωρίς περιορισμό είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα της τροφής, μόνο με την αποφυγή των δυσανεκτικών τροφών, τ' άτομα αρχίζουν να χάνουν τοξίνες σαν αποτέλεσμα της αυτορύθμισης του οργανισμού τους.

Το τεστ αυτό έρχεται να απαντήσει σε ένα μεγάλο ερώτημα που βασανίζει χρόνια τώρα όλους που ασχολούνται με την σωστή και υγιεινή διατροφή. Τι πρέπει να τρώμε; Φρέσκα λαχανικά, χορταρικά και να αποφεύγουμε τα κρέατα;

Μήπως οι ένθερμοι οπαδοί της χορτοφαγικής δίαιτας είναι υπερβολικοί; Και αν έχουν δίκιο; Άλλοι μας λένε ότι πρέπει να καταναλώνουμε περίπου διπλάσια ποσότητα υδατανθράκων από τις πρωτεινες. Ποιος τελικά έχει δίκιο; ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεν υπάρχουν καθολικές οδηγίες για υγιεινή διατροφή.

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Αυτό που ωφελεί εμένα μπορεί να βλάπτει εσένα. Έτσι και η σωστή διατροφή για τον κάθε ένα από εμάς είναι διαφορετική. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή, όλοι μας να κάνουμε το τεστ για να εντοπίσουμε τις καλές και τις κακές για μας τροφές.

Έτσι με προσεκτική και σωστή κατανάλωση τροφών επιτυγχάνουμε ένα πολύ καλό επίπεδο υγείας.
Αυτός είναι ίσως και ένας από τους κυριότερους λόγους που έτυχε το τεστ αυτό της ανάλογης μέχρι τώρα αντιμετώπισης από τη επίσημη Ιατρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: