Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

‘Εμβόλιο’ και ‘πολυχάπι’ για την υπέρταση

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Με εμβόλιο θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον η υπέρταση. Οι πρώτες κλινικές μελέτες, που έγιναν στο εξωτερικό, είχαν καλά αποτελέσματα, καθώς το εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές για την υγεία των ασθενών, ενώ εμφάνισε σταθερή δράση για μεγάλο διάστημα.

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη και τα πρώτα ‘πολυχάπια’ για την υπέρταση. Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες κατά της υπέρτασης, της χοληστερίνης, καθώς και ασπιρίνη. Απευθύνονται σε άτομα με ήπια υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

Στοχεύουν, δε, στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών.

Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής κ. Βασίλης Βοττέας και οι καρδιολόγοι κ.κ. Δ. Τσαγκαδόπουλος και Δ. Σταμάτης, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εκδήλωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και παθήσεων των περιφερειακών αγγείων.

Το 25% έως 30% των ενηλίκων παρουσιάζει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης. Η συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος αυξάνεται σε συνάρτηση με την ηλικία, προσβάλλοντας περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 60 έως 70 ετών και περισσότερο από το 75% όσων είναι πάνω από 70 ετών.

Για κάθε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 20 mmHg και 10 mmHg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια. Η υπέρταση συνοδεύεται από μία σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, καθώς μόνο το 15% των πασχόντων έχουν μόνο υψηλή αρτηριακή πίεση. Το 60% έως 65% έχουν παράλληλα και υψηλή χοληστερίνη και το 45% και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια δεν συναρτάται μόνο με την αρτηριακή πίεση, αλλά και από τη συνύπαρξη κι άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως της υπερλιπιδαιμίας, του διαβήτη, του καπνίσματος, του αυξημένου σωματικού βάρους και της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας.

Πολλά άτομα έχουν προδιάθεση για πρωτοπαθή υπέρταση, η οποία κληρονομείται με χρωμοσώματα. Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμη και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες και η αυξημένη κατανάλωση αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: