Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Σε «υβριδικές» τράπεζες βλαστικά κύτταρα.

Δελτίο Τύπου

· Η πρόσβαση σε κατατεθειμένα και αποθηκευμένα σε «υβριδικές» τράπεζες βλαστικά κύτταρα αποτελεί εξαίρετη λύση τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για το ευρύ κοινό

· Περισσότερες από 85 ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χρήση βλαστικών κυττάρων


Πλήρης ομοφωνία ειδικών γύρω από έξι θεμελιώδη ζητήματα μεταξύ των οποίων η αποθήκευση και οι εφαρμογές βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από ομφάλιο λώρο.



Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008. Περισσότερες από 70 ασθένειες μπορούν ήδη να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με θεραπείες βασισμένες σε αιματοποιητικά βλαστικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα αίματος), ενώ άλλες 15 βασίζονται σε θεραπείες με μη-αιματοποιητικά βλαστικά κύτταρα. Λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των πραγματοποιούμενων ερευνών και κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ο αριθμός αυτός των θεραπευτικών εφαρμογών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Η φύλαξη/αποθήκευση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις αποκαλούμενες ιδιωτικές/οικογενειακές τράπεζες ή, σε ορισμένες χώρες, από δημόσιες τράπεζες. Και οι δύο τύποι αυτών των τραπεζών βλαστικών κυττάρων έχουν τα δικά τους προτερήματα. Μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, η αποκαλούμενη «υβριδική» ή «κοινόχρηστη» τράπεζα του είδους θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύ καλή λύση η οποία θα ανταποκρίνεται και θα ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και αυτές του ευρύτερου κοινού, σύμφωνα με την ομόφωνη άποψη του πάνελ των ειδικών.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί στα βλαστικά κύτταρα στο 4ο Φόρουμ Βιολογικών Επιστημών ITERA (International Tissue Engineering Research Association), όπου επιτεύχθηκε απόλυτη ομοφωνία ως προς τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και τις ιατρικές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου.

Το πλήρες κείμενο με τα συμπεράσματα του Φόρουμ αξιολόγησε και ενέκρινε, ο Καθ. Alberto Garcia, Σύμβουλος του Βατικανό, σε θέματα Βιοηθικής.

Οκτώ επιστήμονες και κλινικοί γιατροί που αποτελούν αναγνωρισμένες ηγετικές προσωπικότητες στον ερευνητικό και θεραπευτικό τομέα στη θεραπευτική χρήση βλαστικών κυττάρων ένωσαν τις δυνάμεις και τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της τέταρτης επιστημονικής συνάντησης ITERA, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2008 και συμφώνησαν ομόφωνα γύρω από εφτά θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με το υπό εξέταση θέμα.

Τα ομόφωνα πορίσματα των ειδικών θα χρησιμεύσουν ως κατευθυντήριες γραμμές για τους κλινικούς γιατρούς και το ευρύ κοινό, ώστε να στηρίζεται δεόντως η λήψη ορθών αποφάσεων δεδομένου ότι θα βασίζονται σε σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Το πλήρες κείμενο και όλα τα λοιπά στοιχεία είναι διαθέσιμα από τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία στον διαδικτυακό τόπο:
http://www.itera-ls.org/downloads.html.


Βλαστικά Κύτταρα ομφάλιου λώρου εξασφαλίζονται εύκολα, μπορούν να αποθηκευτούν για πολλά χρόνια και είναι άμεσα διαθέσιμα

1.Βλαστικά Κύτταρα ομφάλιου λώρου μπορούν να ληφθούν έπειτα από τη γέννηση ενός παιδιού. Και οι οκτώ ειδικοί συμφώνησαν ότι η απομόνωση βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου είναι ακίνδυνη, εύκολη και χωρίς κανένα ρίσκο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Μπορούν να αποθηκευτούν επί πολλά χρόνια και είναι άμεσα διαθέσιμα όποτε χρειαστούν, είναι δε δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για εφαρμογές και θεραπείες που δεν είναι γνωστές μέχρι στιγμής και οι οποίες θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

Τα βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δυνητικά στο ίδιο το παιδί από το οποίο ελήφθησαν (αυτόλογη θεραπευτική χρήση) ή σε ένα συγγενικό συμβατό μέλος της οικογένειας ή ακόμη και σε μη συγγενεύοντες μεταξύ τους ασθενείς (αλλογενής θεραπευτική χρήση).

«Ο ομφάλιος λώρος και το αίμα του είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή βλαστικών κυττάρων και, επιπλέον, είναι κατά κύριο λόγο ανεπηρέαστη και μη διακυβευόμενη από περιβαλλοντικές ή επιδράσεις ηλικιακής γήρανσης. Τα βλαστικά κύτταρα αυτά θεωρούνται ότι διαθέτουν περισσότερη ζωτικότητα και «ζωντάνια» και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αποδειχτεί πως σε διάφορες θεραπείες είναι πιο ισχυρά συγκριτικά με βλαστικά κύτταρα προερχόμενα από άλλες πηγές», είπε ο Colin McGuckin, Καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και μέλος του επιστημονικού αυτού φόρουμ.

Λίγα Λόγια περί ITERA

Το Φόρουμ Βιολογικών Επιστημών ITERA (International Tissue Engineering Research Association) είναι μια διεθνής επιστημονική και ιατρική ένωση επιστημόνων, εξειδικευμένων στον τομέα των βλαστικών κυττάρων, της βιοτεχνολογίας και της αναγεννητικής ιατρικής. Το διεθνές συμβούλιο του Φόρουμ Βιολογικών Επιστημών ITERA αποτελείται από επιστημονικούς ερευνητές και γιατρούς από πανεπιστήμια, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα βλαστικών κυττάρων, καθώς και από εταιρίες βιοτεχνολογίας. Το ετήσιο διεθνές συνάντηση του Φόρουμ Βιολογικών Επιστημών ITERA είναι αφιερωμένο στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας περί βλαστικών κυττάρων.

Λίγα Λόγια περί Cryo-Save

Η Cryo-Save, η μεγαλύτερη τράπεζα βλαστικών κυττάρων στην Ευρώπη, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Βιολογικών Επιστημών ITERA και μεταξύ άλλων ανεπιφύλακτα επιχορηγεί τις ετήσιες επιστημονικές συναντήσεις.

Με έδρα στην Ολλανδία και με ιδιόκτητα εργαστήρια σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία, η εταιρία διενεργεί θεμελιώδους σημασίας ερευνητική εργασία στον τομέα των τεχνικών κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και με το διακεκριμένο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής (ΙΒΜΤ) Fraunhofer και αποτελεί μέρος του φημισμένου επιχορηγούμενου από την ΕΕ προγράμματος CRYSTAL.

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης βλαστοκυττάρων της Cryo-Save είναι διαθέσιμες σε 38 χώρες, σε τρεις ηπείρους. Η εταιρία διαθέτει μια υβριδικού χαρακτήρα τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ιταλία και θα αρχίσει να παρέχει την υπηρεσία αυτή και σε άλλες χώρες έπειτα από την εξασφάλιση των σχετικών αδειών λειτουργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

ITERA
Albert Ramon, chairman of ITERA and chairman of the Consensus Expert Panel
Email:
Itera@life-sciences.com

Colin McGuckin, Newcastle Centre for Cord Blood, North-East England Stem Cell Institute,

Institute of Human Genetics, University of Newcastle, United Kingdom
Email:
c.mcguckin@conoworld.com Phone: +44 7971 266 764

876/1/31.10.2008

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την APR στο τηλ. 210 3645629

κα Καίτη Αντωνοπούλου, k.antonopoulou@apr.com.gr
κα Ρούλα Μητά, r.mita@apr.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: