Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το καλό Λίπος είναι ένα Νέο Όπλο στον Πόλεμο κατά της Παχυσαρκίας

Σε πρόσφατο άρθρο το επιστημονικό περιοδικό «Nature» αναφέρει τα εξής:
«Μια νέα κατανόηση των κυττάρων λίπους (λιποκύτταρα) και ο διαχωρισμός τους σε καλά και κακά – τα καλά κύτταρα λίπους καίνε ενέργεια και μας διατηρούν ζεστούς – θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν θα μπορούσαν ωθήσουν το σώμα στο να παράγει περισσότερα «καλά» λιποκύταρα που θα καίνε θερμίδες, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα.»

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα υγείας τεραστίων αναλογιών. Αυτή η αναλογία συνεχίζει να επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς τα τελευταία 15 χρόνια.

Σήμερα τρία στα τέσσερα άτομα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αν οι τάσεις συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 το 86% του πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο και το 51% παχύσαρκο.

Με μια αγορά αυτών των αναλογιών, είναι φυσικό οι φαρμακευτικές εταιρείες να εργάζονται σκληρά να δημιουργήσουν νέα φάρμακα ώστε να εξαργυρώσουν αυτή την ευκαιρία «υγείας».

Τι έχουν όμως επιτύχει μέχρι σήμερα τα διαιτητικά φάρμακα;

Δυστυχώς, η ιστορία μας δείχνει ότι δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική πρόοδος για την αναστροφή της παχυσαρκίας αντιθέτως τις περισσότερες φορές οδηγηθήκαμε σε μια σειρά από επικίνδυνα φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του φαρμάκου rimonabant(Acomplia).

«Την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας Αcomplia συνέστησε ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διπλασιασμός του κινδύνου ψυχιατρικών διαταραχών στους ασθενείς που το λαμβάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου, κατεγράφησαν πέντε περιπτώσεις αυτοκτονίας χρηστών του σκευάσματος.

( «Το 2007 ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε απορρίψει την αίτηση για άδεια κυκλοφορίας του ίδιου φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του σημαντικού προφίλ παρενεργειών του. (ABCNEWS

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνεται κάποιο καινούργιο θαυματουργό φάρμακο που θα μας σώσει από τα κιλά και την παχυσαρκία. Είναι εύκολο να «πουλήσει» κανείς στο κοινό την ιδέα ότι θα μπορεί να τρώει και να πίνει ότι θέλει και να σβήνονται όλες του οι αμαρτίες με την απλή λήψη ενός χαπιού. Παρόλο που με την κοινή λογική όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι δυνατό, μέσα μας θα θέλαμε να αληθεύει.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε το βάρος μας;

Αν επιθυμείτε μια βέλτιστη φυσική κατάσταση της υγείας σας, θα πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν σωστό διατροφικό σχεδιασμό και άσκηση που θα προωθεί την ορμονική ισορροπία του σώματος.

Η αύξηση του βάρους οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που καίει το σώμα.

Μισό κιλό βάρους αντιστοιχεί σε 3.500 περίπου θερμίδες. Επομένως αν καταναλώνετε καθημερινά 500 παραπάνω θερμίδες απ’ ότι καίτε σε μια εβδομάδα θα έχετε αυξήσει το βάρος σας κατά 1 κιλό.

Αντιθέτως αν μειώσετε τις θερμίδες κατά 500 ημερησίως θα χάσετε ένα περίπου κιλό μέσα σε μια εβδομάδα.

Όταν λοιπόν σχεδιάζουμε τη διατροφή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το βασικό μεταβολισμό και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Στην συνέχεια πρέπει σταδιακά να μειωθούν οι θερμίδες που προσλαμβάνει αλλά παράλληλα να αποκατασταθεί ο μεταβολισμός και να βελτιστοποιηθούν οι καύσεις και παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.

Το να κάνει κανείς δίαιτες πείνας αυτό σίγουρα μειώνει το σωματικό βάρος, βάζει όμως το σώμα σε κατάσταση στρες και τα αποτελέσματα είναι παροδικά.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι ένας ωκεανός από δεδομένα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ψευδή, βομβαρδίζουν το απελπισμένο πια κοινό. Στρατηγικές του μάρκετινγκ και όχι επιστημονικά δεδομένα, έχουν πλημμυρήσει τα ΜΜΕ προωθώντας ως υγιεινό το ένα και το άλλο τρόφιμο.

Ευτυχώς εξελίξεις τις μοριακής βιολογίας μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε την διατροφική κατάσταση του οργανισμού και να δούμε σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας τι χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει το μεταβολισμό και την φυσική κατάσταση της υγείας του.

Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να οπλιστεί με θάρρος και αυταπάρνηση για να είναι υγιής.

Η σύγχρονη κατεύθυνση είναι να επιφέρουμε περισσότερη υγεία. Όχι λιγότερη νόσο. Χρησιμοποιούμε την κορυφή της τεχνολογίας για να αποκαταστήσουμε την φυσική υγεία έτσι η απώλεια βάρους έρχεται ομαλά και φυσικά χωρίς καν να ασχοληθούμε με αυτήν.



ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΡΤ news.ert.gr
ABCNEWS Reuters August 20, 2008Nature August 21, 2008; 454 (7207): 961-7

Δεν υπάρχουν σχόλια: