Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Το «Αίνιγμα» του Σακχ. διαβήτη

Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι σχετικά με το διαβήτη τύπου 2 είναι το εξής: δύναται να προληφθεί πλήρως και είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, με τίποτα άλλο παρά μόνο με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ορμόνη που χειρίζεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, την ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι απόλυτα απαραίτητη για τη ζωή, είναι όμως λυπηρό γεγονός ότι οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο έχετε πάρα πολύ ινσουλίνη στο αίμα σας, που σας οδηγεί σε μια κατάσταση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία γερνάτε.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν 4 περίπου λίτρα αίματος στο σώμα τους και ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι μέσα στα 4 αυτά λίτρα υπάρχει μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη! Αν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σας ανέβαιναν στο ένα κουτάλι της σούπας θα πέφτατε αμέσως σε ένα υπεργλυκαιμικό κώμα που θα προκαλούσε το θάνατο.

Το σώμα σας εργάζεται πολύ σκληρά για να το αποτρέψει αυτό με το να παράγει ινσουλίνη έτσι ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο επιθυμητό επίπεδο. Κάθε γεύμα ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες κανονικά προκαλεί μια ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Για να το αντισταθμίσει αυτό το πάγκρεας σας εκκρίνει ινσουλίνη στο αίμα, που ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου και σας αποτρέπει από το πεθάνετε.

Παρόλα αυτά όμως, αν καταναλώνετε σταθερά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δημητριακά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σώμα σας μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να «συνηθίσει» στην ινσουλίνη και να χρειάζεται όλο και περισσότερη ώστε να είναι αποτελεσματική. Τελικά αποκτάτε αντίσταση στην ινσουλίνη και στη συνέχεια διαβήτη.

Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή είστε υπέρβαρος, είναι πολύ πιθανό ότι καταναλώνετε παρά πολλά δημητριακά – ναι, ακόμη και τα ολικής αλέσεως δημητριακά – γιατί αυτά είναι ο πιο συνήθης ένοχος για τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.

Η κατάσταση επιβαρύνεται επιπλέον γιατί όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας αυξάνονται λόγω υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων, αποστέλλουν στο σώμα ένα ορμονικό μήνυμα που του λέει να αποθηκεύσει λίπος και να κρατήσει το λίπος που ήδη έχει. Επομένως η περίσσεια υδατανθράκων όχι μόνο θα σας κάνει υπέρβαρους, αλλά θα εμποδίσει και τις προσπάθειες σας να χάσετε βάρος.

Θα πρέπει λοιπόν:
Να περιορίσετε ή να εξαλείψετε πλήρως τη ζάχαρη και τα δημητριακά από την διατροφή σας
Να ασκείστε τακτικά και έντονα
Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά
Να λαμβάνετε άφθονα ω-3 λιπαρά
Να απολαμβάνετε αρκετό ύπνο υψηλής ποιότητας κάθε βράδυ
Να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος
Να λαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά και κυρίως βιταμίνη C

Δεν υπάρχουν σχόλια: