Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το κάπνισμα από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετρόχειλος, Δημοσιογράφος

Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές, δε γνωρίζουν ωστόσο το ίδιο καλά το μέγεθος του κινδύνου. Αυτό έδειξε επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης σε νεοσύλλεκτους στρατεύσιμους της Πολεμικής Αεροπορίας και το μόνιμο προσωπικό που υποβάλλεται σε ετήσια τακτική υγειονομική εξέταση με σκοπό τη διερεύνηση των γνώσεων του Ελληνικού πληθυσμού γύρω από τις βλαπτικές δράσεις του καπνίσματος και τις αντιλήψεις και απόψεις που αυτός έχει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμησή του.


Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ότι το κάπνισμα είναι γενικά βλαβερό, σε ποσοστό 99,3% των καπνιστών και 99% των μη καπνιστών, δε συμφωνούν όλοι για τις επιμέρους συνέπειές του.

Οι καπνιστές φάνηκαν να υποτιμούν τους κινδύνους σε σχέση με τους μη καπνιστές καθώς μόλις το 80,8% σε σύγκριση με το 87,2% των μη καπνιστών απάντησαν θετικά στο ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονοπάθειες, το 69,2% (79,0%) ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, το 51,2% (60,4%) ότι μπορεί να προκαλέσει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 35,3% (41,6%) ότι μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, το 48,1% (58,4%) ότι μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα, το45,6% (54,5%) ότι μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και το 42% (52%) ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων της μελέτης που παρουσιάστηκαν με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης αφορούσε το εάν το παθητικό κάπνισμα βλάπτει. Το 66,6% των μη καπνιστών αλλά και το 61,7% των καπνιστών (!) δήλωσαν ότι βλάπτει εξίσου με το ενεργητικό, κάτι που μάλλον ενθαρρυντικό θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει.

Αντίθετα, απογοητευτικές ήταν οι απαντήσεις στην ερώτηση που αφορούσε τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τον περιορισμό του καπνίσματος καθώς το 15% των καπνιστών και το 2,9% των μη καπνιστών δήλωσαν ότι δε θεωρούν απαραίτητο να ληφθεί κανένα μέτρο ενώ θετικοί στην απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους δήλωσαν το 83,3% των μη καπνιστών και μόνο το 55,3% των καπνιστών.

Ακόμη, απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσια θέα σε άτομα με επαγγέλματα που θεωρούνται πρότυπα (π.χ. ιατροί, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, πρωταθλητές κ.α.) δήλωσε ότι επιθυμεί το 53% των μη καπνιστών έναντι του 36,1% των καπνιστών.

Υπέρ της απαγόρευσης της πώλησης των τσιγάρων στους νέους τάχθηκε το 51,5% των μη καπνιστών έναντι του 44,6% των καπνιστών και ενημέρωση του πληθυσμού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος επιθυμεί το 73,6% των μη καπνιστών και το 53% των καπνιστών. Γενικά τα μικρότερα σε ηλικία άτομα – κάτω των τριάντα ετών – παρουσιάστηκαν εμφανίστηκαν να είναι λιγότερο ενημερωμένοι για το θέμα «κάπνισμα» και λιγότερο πρόθυμοι να αποδεχτούν τη λήψη μέτρων εναντίον του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: