Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Φυσική υγεία τι ακριβώς είναι;

Πως μπορεί κανείς να προσδιορίσει το φυσικό όταν έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από αυτό;
Θεωρείται πια «φυσιολογικό» να ξυπνάει κανείς κουρασμένος και να έχει μόνιμα έλλειψη ενέργειας.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το στρες του «φυσιολογικού» μέσου ανθρώπου, η κακή διάθεση, η έλλειψη ζωτικότητας και φρεσκάδας είναι πια ο κανόνας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε βιολογικά ώστε να λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον σπανιότητας τροφής.

Οι πρόγονοι μας έπρεπε να καταβάλουν σημαντική σωματική προσπάθεια για να συλλέξουν με δυσκολία τροφές με χαμηλή θερμιδική απόδοση, πλούσιες όμως σε θρεπτικά συστατικά. Το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα όταν λειτουργεί υπό παρόμοιες συνθήκες. (NY Times Health ).

Είναι βέβαια γεγονός ότι ο άνθρωπος μέσα στο 20ο αιώνα αύξησε κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης του στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως (95%) στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής (ύδρευση, αποχετεύσεις κ.λπ.).

Ο εκσυγχρονισμός όμως είχε και αρνητικές επιπτώσεις. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο συντελέστηκε μια βίαιη αλλαγή στην διατροφή και το περιβάλλον.

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η δυνατότητα να παράγουμε τρόφιμα βιομηχανικά, σε μεγάλες ποσότητες δημιούργησε την ανάγκη στην βιομηχανία τροφίμων να επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο τις τροφέςώστε:
να έχουν καλύτερη παρουσία (χρωστικές ουσίες),
να φυλάσσονται και να μεταφέρονται με ασφάλεια (συντηρητικά)
να έχουν έντονες γεύσεις (ενισχυτικά γεύσεις)

Αυτές οι παρεμβάσεις βοηθούν την προώθηση και την πώληση των προϊόντων. Δεν βοηθούν όμως και το σώμα του καταναλωτή που πρέπει να αποσυνθέσει τις τροφές για να τις χρησιμοποιήσει.

Ο καθένας από εμάς τρώει κατά μέσο όρο 5 κιλά συντηρητικά ετησίως!
Με όλα αυτά τα χημικά στις τροφές, το σώμα δεν μπορεί να αποδομήσει και να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Παράλληλα έχουμε επιβαρύνει και διαταράξει το περιβάλλον.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχει απομακρυνθεί πλήρως από το φυσικό.
Η διατροφή μας χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμιδική απόδοση, χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλό τοξικό φορτίο.

Ο τοξικός βομβαρδισμός με βιομηχανικά χημικά, ακτινοβολία και φάρμακα συντελεί στην πλήρη αποσταθεροποίηση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε γύρω μας αλλά και στους εαυτούς μας ως ευρείες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές: παχυσαρκία, διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνος, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα κ.ά.

Η πλειοψηφία των χρόνιων προβλημάτων υγείας οφείλεται σε αυτόν ακριβώς το λόγο. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι φαρμακευτικές προσεγγίσεις δεν έχουν καλά αποτελέσματα σε χρόνια νοσήματα και συμπτώματα.

Η λύση δεν είναι να ασχοληθεί κανείς με το νόσημα. Όσο ασχολείται κανείς με το νόσημα αναπαράγει νόσημα.

Δεν είναι ποτέ δυνατόν ένα φάρμακο να αντικαταστήσει την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα. Το φάρμακο θα καλύψει κάποιο σύμπτωμα και θα προκαλέσει νέες παρενέργειες για τις οποίες θα χορηγηθεί νέο φάρμακο.

Τα συμπτώματα είναι οι ενδείξεις του προβλήματος.

Το να λάβουμε για παράδειγμα ένα φάρμακο για την ρινική καταρροή χωρίς να εντοπίσουμε το λόγο που αυτό συμβαίνει απλά καλύπτει το πρόβλημα και δεν παρέχει ίαση. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτή η ρινική καταρροή να εξελιχθεί σε ιγμορίτιδα, ωτίτιδα ή άσθμα κ.ο.κ.

Χρειάζεται ίσως κάποιες φορές και σε οξείες καταστάσεις να διαχειριστούμε και τα συμπτώματα ή να λάβουμε φαρμακευτική θεραπεία. Πρέπει όμως παράλληλα να γίνεται μια διερεύνηση για τα πραγματικά αίτια. Το πιθανότερο όμως είναι και αυτό να μην είχε καταστεί αναγκαίο αν είχε προηγηθεί πρόληψη και είχε χτιστεί ένας υγιής οργανισμός.

Η λύση είναι να επιφέρει κανείς βέλτιστη υγεία με φυσικό τρόπο.

Τα νοσήματα εξαφανίζονται, δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί κανείς με αυτά.
Ο οργανισμός είναι ένα σύνολο από τρισεκατομμύρια κύτταρα που λειτουργούν σε συνεργασία μεταξύ τους.

Για να επιφέρουμε βέλτιστη υγεία πρέπει να καλύψουμε τα κενά του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες και να αφαιρέσουμε οτιδήποτε ξένο και βλαβερό έχει επιβαρύνει και εμποδίζει την ομαλή του λειτουργία.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην μοριακή βιολογία, την γενετική και την βιοχημεία μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε σε κυτταρικό και μεταβολικό επίπεδο ώστε να αποκαταστήσουμε φυσικά την υγεία.

Έχει βρεθεί ότι όταν παρέχουμε στο ανθρώπινο σώμα ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά τότε αναλαμβάνουν δράση οι μηχανισμοί αυτοθεραπείας, με πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες ίασης.

Δεν υπάρχει σίγουρα κάποιο μαγικό ραβδί και χρειάζεται ενεργή συμμέτοχη του ενδιαφερομένου, η ανταμοιβή όμως είναι πολλαπλάσια σε ποιότητα ζωής, σε υγεία, σε ενέργεια και σε διάθεση για δημιουργία.

Λέμε καθημερινά «Πάνω από όλα να είμαστε καλά.»

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, θα πρέπει όμως να το διεκδικήσουμε.

Dr. Δημήτρης ΤσουκαλάςΔιδάκτωρ Παν/μίου Uni. Na, Federico IIΜέλοςτων International
Academy ofDetoxification Specialists &American Holistic Medical Association

Δεν υπάρχουν σχόλια: