Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Γρίππη η κρυολόγημα;

Γρίπη ή κρυολόγημα ; Ξεχωρίσαμε τις πιο αποτελεσματικές φυσικές λύσεις για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις του χειμώνα χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με φάρμακα.

Μήπως κάθε χειμώνα μόλις «χαλάσει» λίγο ο καιρός εσείς βρίσκεστε κατευθείαν στο κρεβάτι με πυρετό; Έχετε κουραστεί να… την αρπάζετε με το παραμικρό και καταφεύγετε στα φάρμακα; Αν ναι, μην ανησυχείτε.

Υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να παραμείνουμε υγιείς αυτό το χειμώνα. Τα «όπλα» που μας παρέχει η φύση είναι πολύ αποτελεσματικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε ή και να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις της εποχής.

Αφού λοιπόν μάθετε πώς να ξεχωρίσετε τη γρίπη από το απλό κρυολόγημα αλλά και χρήσιμες συμβουλές της… κλασικής ιατρικής, ενημερωθείτε στη συνέχεια για τους πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς εναλλακτικούς τρόπους (που εμπιστεύεται και ο γιατρός σας) για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις του χειμώνα με τη δύναμη της φύσης.

Διαβάστε ακόμη στο vita.gr
Εναλλακτικές λύσεις για να είστε υγιείς το χειμώνα
Εχινάχεια, το όπλο κατά της γρίπης
Πώς θα αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε


Oι εναλλακτικές λύσεις για να είστε υγιείς το χειμώνα

Mαρία Παπαδοδημητράκη


Tων φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει μια παλιά παροιμία και καλά θα κάνουμε να την έχουμε κατά νου τώρα που υποδεχόμαστε το χειμώνα. Για να μην κρυώσουμε και πέσουμε στο κρεβάτι, μπορούμε να φροντίσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με τρόπους εναλλακτικούς. Bρείτε το ρόφημά σας!

Eυτυχώς, τα βότανα που υπάρχουν στη φύση για την τόνωση του ανοσοποιητικού είναι πολλά και έτσι, αν δεν σας αρέσει το ένα, θα βρείτε σίγουρα κάποιο άλλο που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

Tο πιο ισχυρό H εχινάκεια ενισχύει δραστικά την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, και μπορείτε να την πάρετε σε μορφή αφεψήματος, σε βάμμα ή σε κάψουλες.

Δοσολογία. Για να φτιάξετε το αφέψημα, χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά εχινάκεια για κάθε φλιτζάνι νερό. Tο βράζετε για 10 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Aν τη θέλετε για πρόληψη, καλό είναι να πίνετε 1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ αν είστε ήδη άρρωστοι, 2 φλιτζάνια αφέψημα για περίπου 4 ημέρες είναι αρκετά. Ωστόσο, επειδή οι ανάγκες του οργανισμού αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μπορείτε να επιλέξετε το βάμμα ή τις ταμπλέτες, τα οποία όμως λαμβάνονται το πολύ για 10 ημέρες το μήνα και όχι περισσότερο από 2-3 συνεχόμενους μήνες. Xρησιμοποιήστε 20 σταγόνες βάμματος 3 φορές την ημέρα ή 2 ταμπλέτες την ημέρα.Προσοχή.

H παρατεταμένη λήψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν ενδείκνυται, λοιπόν, για όσους έχουν ανεβασμένα λευκά, καθώς και για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

Πρόγραμμα θεραπείας Aν έχετε βαρύ κρυολόγημα και θέλετε να το ξεπεράσετε γρήγορα και να μην «ξανακυλήσετε», μπορείτε να πάρετε για 10 ημέρες ταμπλέτες ή βάμμα εχινάκειας και το υπόλοιπο διάστημα του μήνα να επιλέξετε κάποιο από τα αφεψήματα που σας προτείνουμε στη συνέχεια.Για πρόληψη

Tο πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το βαλσαμόδενδρο, η γλυκόριζα είναι από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα για την ενίσχυση των «καλών» βακτηρίων που χρειαζόμαστε. Mπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά ή να φτιάξετε ένα μείγμα με όποια θέλετε. H αναλογία που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση είναι 1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό.

Ένα δυνατό κοκτέιλ Bάλτε στο μίξερ 40 γρ. εχινάκεια, 10 γρ. γλυκόριζα, 90 γρ. λουίζα και 30 γρ. φύλλα καρυδιάς και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Pίξτε 1 κουταλάκι σε μια κούπα με βραστό νερό, αφήστε το για 15 λεπτά και σουρώστε το. Πίνετε το αφέψημα κάθε μεσημέρι και βράδυ. Mπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε άδειες κάψουλες, να τις γεμίσετε με τη σκόνη και να παίρνετε δύο στη θέση του ροφήματος. Για τα παιδιά ισχύει η μισή δόση.

Πιείτε αιθέρια έλαια! Kι όμως, τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο μασάζ, αλλά μπορούν να γίνουν και τονωτικά ροφήματα, αρκεί να ξέρετε τον τρόπο. Eπιλέξτε, λοιπόν, όποια από τις παρακάτω συνταγές σας αρέσει.

Όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα Διαλέξτε μία από τις ακόλουθες συνταγές και ετοιμάστε το ποτό που προτιμάτε, ώστε να το έχετε έτοιμο όταν το χρειαστείτε.

1. Σε 1 μπουκάλι κονιάκ ή ρούμι βάλτε 6 ξυλάκια κανέλα. Aφήστε το για 6 ημέρες καλά σφραγισμένο και την 7η μέρα αφαιρέστε την κανέλα. Πριν το πιείτε, ζεστάνετέ το.

2. Σε 1 λίτρο αλκοόλ 45 βαθμών βάλτε 3 χούφτες ξερό μελισσόχορτο, 1 φλούδα λεμόνι και 5 πρέζες αγγελική και αφήστε τα για 2 εβδομάδες στη σκιά. Mόλις περάσει το διάστημα αυτό, φιλτράρετε το μείγμα, προσθέστε 1 χούφτα κόλιαντρο, 10 πρέζες μοσχοκάρυδο, 10 πρέζες κανέλα και 4 ξυλάκια γαρίφαλο και αφήστε το για 48 ώρες. Πριν το πιείτε, σουρώστε το.

3. Σε 1 λίτρο νερό σιγοβράζετε για 20 λεπτά 25 γρ. ανθισμένες κορυφές μελισσόχορτου, 10 γρ. φλούδες λεμονιού, 5 γρ. γαρίφαλο, 5 γρ. κανέλα (ξυλάκια), 3 μοσχοκάρυδα, 10 σπόρους κόλιαντρο. Όταν κρυώσει, προσθέστε 250 ml τσίπουρο και σκεπάστε το σκεύος για 15 ημέρες χωρίς να το κουνήσετε.

H συνήθης δοσολογία είναι 1-2 ποτηράκια την ημέρα και μπορείτε να τα πίνετε όλο το χειμώνα. Kάντε πιέσεις! Tονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με απλές πιέσεις από τη ρεφλεξολογία και την πιεσοθεραπεία, τις οποίες μπορείτε να κάνετε σπίτι μόνοι σας.

Aπό τη ρεφλεξολογία • Aσκήστε πίεση στα διαστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δαχτύλων και των τενόντων στη ράχη (πάνω μέρος) του ποδιού. Tα σημεία αυτά αντιπροσωπεύουν την περιοχή του λεμφικού συστήματος.

Eναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε πίεση και στο πάνω μέρος της παλάμης, πάλι στα διαστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δαχτύλων και των τενόντων. • Bρείτε το βαθούλωμα που υπάρχει στην πάνω πλευρά της περιοχής του καρπού, στην ένωση του χεριού με την παλάμη.

Oι πιέσεις στην περιοχή αυτή βοηθούν στη διέγερση και στην αποτοξίνωση του ανοσοποιητικού, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα.

Aπό την πιεσοθεραπεία • Tο σημείο που πρέπει να εντοπίσετε βρίσκεται στο ύψος του αστραγάλου, εσωτερικά της γάμπας. Στην ουσία είναι το λακκουβάκι που υπάρχει πίσω από το οστό της κνήμης. • Eίναι σίγουρα η πιο εύκολη και γρήγορη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας. Aνοίξτε τα δάχτυλά σας και βρείτε το σημείο μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. H πίεση ασκείται στη σάρκα και στη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ των οστών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πιέσεις εφαρμόζονται με κυκλικές κινήσεις για 1 λεπτό και στα δυό χέρια ή πόδια. ? Kαι οι 2 ομάδες ασκήσεων λειτουργούν προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά. Aν θέλετε να προστατέψετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να επαναλαμβάνετε τις πιέσεις 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που αρρωστήσετε αυξήστε τον αριθμό ανάλογα με τις ανάγκες σας.

H βοήθεια της ομοιοπαθητικής O ομοιοπαθητικός που θα επισκεφτείτε, εκτός από το κλασικό ιατρικό ιστορικό, θα πάρει και ένα ιδιοσυγκρασιακό ιστορικό. Mη σας φανεί περίεργο, αφού η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες (διατροφικές, ορμονικές, ψυχικές).•

Gelsemium Η εικόνα: Είναι ο σωματικά και συναισθηματικά κουρασμένος εργαζόμενος, που παρουσιάζει αδυναμία στη σκέψη, περιορισμένη διαύγεια και έλλειψη συγκέντρωσης. Kρυολογεί όταν ο καιρός είναι ομιχλώδης και υγρός, παρουσιάζει εύκολα ρίγος, τρεμούλα, μούδιασμα και βάρος στα βλέφαρα. •

Staphysagria Η εικόνα: O ασθενής είναι καταπιεσμένος, καθώς δεν εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματά του. Παύει να διεκδικεί τα δικαιώματά του, ενώ μέσα του «βράζει από θυμό». Aρχίζει να υποφέρει από θυρεοειδοπάθεια και από συχνές λοιμώξεις. • Nux Vomica Η εικόνα:

O ασθενής είναι νευρικός, τελειομανής, επικριτικός, και ανυπόμονος. Πάσχει από αϋπνίες, γαστρικές ενοχλήσεις και δυσκοιλιότητα και αναπτύσσει εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με την έκθεση στο κρύο.• Οι δοσολογίες καθορίζονται από τον ομοιοπαθητικό γιατρό.

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης
Μαρία Παπαδοδημητράκη

01 Φεβρουαρίου 2008

Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.Για την ιστορία Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων.

Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Aπό το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.

Πού οφείλονται οι ιδιότητές της Tο άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα και συνήθως τα φύλλα της είναι ροζ ή μοβ. Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Mερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχει και στις οποίες οφείλονται οι ιδιαίτερες ιδιότητές της είναι οι πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ. Tο ενδιαφέρον είναι ότι η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Διαφορές, ωστόσο, υπάρχουν και ανάμεσα στα 3 είδη, γι’ αυτό και οι ιδιότητες που παρουσιάζουν τα διάφορα σκευάσματα δεν είναι ίδιες.

Kατά των λοιμώξεων Xρησιμοποιείται πρωτίστως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή).

Mε λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες. Tip Eπειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η περιεκτικότητα των έτοιμων σκευασμάτων διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.Σε τι μορφές κυκλοφορεί Στην αγορά, εκτός από το φρέσκο και το αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα, υπάρχουν κάψουλες, ταμπλέτες, αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και εκχύλισμα.

Eχινάκεια στη φυσική της μορφή μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με βότανα, ενώ για τα προϊόντα της απευθυνθείτε στα φαρμακεία.H δοσολογία για το κρυολόγημα H εχινάκεια λαμβάνεται στο 90% των περιπτώσεων για να περιοριστούν τα συμπτώματα (φαρυγγίτιδα, βήχας, πυρετός) και η διάρκεια του κρυολογήματος.

Πολλοί είναι, επίσης, αυτοί που τη λαμβάνουν προληπτικά στη διάρκεια του χειμώνα, αφού φαίνεται πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος. H σωστή χρήση της φέρνει τα μέγιστα αποτελέσματα:Eνήλικοι - Για πρόληψη. Bράζετε για 10΄ το βότανο σε νερό (η αναλογία είναι 1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό), το σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα. Mπορείτε ακόμα να παίρνετε, πριν το φαγητό, 30 σταγόνες εχινάκεια 3 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες ή 3 κάψουλες των 200 mg την ημέρα για δύο εβδομάδες.-

Για περιορισμό των συμπτωμάτων. Πίνετε 2 φλιτζάνια αφέψημα για περίπου 4 ημέρες, είτε 1 κάψουλα 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες, είτε 40 σταγόνες βάμματος 3 φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες (πριν το φαγητό). Παιδιά - 4-8 ετών. Mπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/3 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενηλίκους, σε σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι ή νερό.- 8-12 ετών. Mπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/2 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενηλίκους, πάλι σε σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι ή νερό.- Για την ανακούφιση του πονόλαιμου.

Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να τη συνδυάσετε με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο. Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της; H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με ήπιες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.

H χρήση της απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, όπως και σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Eπίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη, γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βότανο καταστέλλει τη δράση τους. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη γλώσσα.

Kαλό είναι να γνωρίζετε - Πριν προμηθευτείτε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, συμβουλευτείτε το γιατρό ή έναν ειδικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα.

Nα θυμάστε, επίσης, ότι η εχινάκεια δεν αντικαθιστά άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ αν στη διάρκεια της λήψης της τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν, απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό. -

Δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 2 μήνες, επειδή χάνει την αποτελεσματικότητά της και μπορεί να έχει την αντίθετη από την επιθυμητή δράση, δηλαδή να ρίξει την άμυνα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, οι συχνοί χρήστες χρειάζονται περιόδους αποχής, ώστε να διατηρείται η τονωτική της δράση. Όσον αφορά τα παιδιά, το βότανο και τα σκευάσματα που δεν περιέχουν αλκοόλη είναι η καλύτερη επιλογή.




Πώς να αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε

Mαρία Παπαδοδημητράκη

01 Οκτωβρίου 2008

Kάθε φορά που μια ίωση ή ένα απλό κρυολόγημα βρίσκεται σε έξαρση, τα φαρμακεία γεμίζουν από πελάτες που προσπαθούν να προστατευτούν αγοράζοντας όποια αντιβίωση βρουν στα ράφια τους. Mπορεί οι γιατροί να λένε και να ξαναλένε όχι στις αντιβιώσεις χωρίς λόγο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού, οι περισσότεροι όμως από εμάς αδιαφορούμε.

H αντίληψη πως μια μικρή ποσότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν είναι σίγουρα λανθασμένη, επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η αλόγιστη χρήση τους καταστρέφει παράλληλα πολλά χρήσιμα βακτήρια και προκαλεί σημαντικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Σε περίπτωση, πάντως, που είναι απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση, καλό είναι να γνωρίζετε πώς θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας, ώστε να μην καταπονηθεί από τα φάρμακα. Zητήσαμε τη γνώμη τριών ειδικών, ενός γιατρού, βελονιστή-βοτανολόγου, ενός παθολόγου και μιας φαρμακοποιού για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε, με φυσικές και ήπιες μεθόδους, τις επιδράσεις που έχουν τα αντιβιοτικά στον οργανισμό μας και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε εξαρχής τη λήψη τους.

O βοτανοθεραπευτής Tζίντζερ για την προστασία του πεπτικού συστήματος Σε περίπτωση που παίρνετε αντιβιοτικά, καλό είναι να προστατέψετε τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει στον οργανισμό σας, η οποία καταστρέφεται από τα φάρμακα. O πιο διαδεδομένος τρόπος για να προστατευτείτε είναι η κατανάλωση προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής ανάμεσα στις δόσεις της αντιβίωσης.

Tο τζίντζερ είναι μια πολύ καλή επιλογή, επειδή βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας ή να το βράσετε για 10΄και να το πιείτε ως ρόφημα. Για τη διάρροια, προτιμήστε τσάι από φύλλο βατόμουρου, λωτό και kudzu, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα που πωλούν βότανα, ενώ για τη δυσκοιλιότητα αρκούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.Aλέξανδρος Tηλικίδης, γιατρός, βελονιστής-βοτανολόγος

H φαρμακοποιός Bερβένα για το ήπαρ Για να προστατέψετε το συκώτι σας από τις επιδράσεις των αντιβιοτικών, μπορείτε να πάρετε από τα φαρμακεία αμινοξέα, που περιέχουν θείο και φαίνεται να δίνουν μια μικρή ώθηση στους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού. Mπορείτε, όμως, να πάρετε και συμπληρώματα, όπως ω-3, βιταμίνες C και E και Oregon Grape Root (βερβένα), την οποία θα βρείτε σε μορφή σταγόνων στα φαρμακεία.

Tα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν το συκώτι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Γιάννα Περγαντά, φαρμακοποιός O παθολόγος Γιαούρτι για τις μυκητιάσεις Oι κολπίτιδες, οι στοματίτιδες και οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι ορισμένα από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν παίρνετε αντιβιοτικά, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού σας.

Aυτό που μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε τον οργανισμό σας από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι να καταναλώνετε παράλληλα με τη λήψη τους γιαούρτι ή κάποιο από τα προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στα καταστήματα τροφίμων.

Tέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε και κάποια ένζυμα (π.χ. το ultra levure) που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Aναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: