Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Το βιολογικό μας ρολόι ίσως σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

health.in.gr

Λονδίνο: Οι λειτουργίες του εσωτερικού μας ρολογιού φαίνεται ότι σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Διεθνής μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ελαττώματα σε ένα βασικό γονίδιο του βιολογικού μας ρολογιού που σχετίζεται με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ήδη ότι ο κιρκαδικός ρυθμός (το ρολόι του οργανισμού μας) παίζει ρόλο στην πάθηση, που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Εξηγούν λοιπόν ότι η αποκάλυψη του συσχετισμού μεταξύ παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ και κιρκαδικού ρυθμού μπορεί να αναδείξει τρόπους για τον σχεδιασμό νέων στρατηγικών για τον έλεγχο ή την πρόληψη του διαβήτη.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κοιμούνται το βράδυ, ξυπνούν πιο ενεργητικοί το πρωί, ελέγχεται από τις ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός τους.

Μια ορμόνη συγκεκριμένα η μελατονίνη, εκκρίνεται από την επίφυση στον εγκέφαλο και εμπλέκεται στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και την υπνηλία.

Οι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και άλλων κρατών μελέτησαν το γονιδίωμα χιλιάδων ατόμων, αναζητώντας τη σχέση μεταξύ των γενετικών μεταλλάξεων και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια γενετική «μετάλλαξη» που φαίνεται να σχετίζεται με το 20% αύξησης του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Μια δεύτερη μετάλλαξη που ανακάλυψε δεύτερη ομάδα ειδικών μπορεί να σχετίζεται με τα εκ φύσεως αυξημένα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και του κινδύνου διαβήτη.

Ωστόσο, είναι η τοποθεσία αυτών των μεταλλάξεων στο ανθρώπινο γονιδίωμα που δείχνει ότι υπάρχει όντως σχέση με το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Και οι δυο μεταλλάξεις σχετίζονται με το γονίδιο MTNR1B που βοηθά στον έλεγχο της δράσης της μελατονίνης σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι παρατηρήσεις αυτές ταιριάζουν με παλαιότερα ευρήματα που σχετίζουν τα προβλήματα ύπνου με την παχυσαρκία, η οποί αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να κάνουν κακής ποιότητας ύπνο και οι άνθρωποι που παχαίνουν συνήθως δεν κοιμούνται επαρκώς.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανωμαλίες στον κιρκαδικό ρυθμό μπορεί εν μέρει να προκαλούν τον διαβήτη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο είναι πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα ότι τα προβλήματα του κιρκαδικού ρυθμού ευθύνονται για την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τον συσχετισμό παχυσαρκίας και διαταραχής ύπνου, όπως ας πούμε ότι τα παχύσαρκα άτομα που τρώνε πολύ μπορεί να κάνουν διαταραγμένο ύπνο ή να υποφέρουν από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να υποφέρουν από άπνοια ύπνου, που διαταράσσει τον ύπνο.

Ξεχωριστή μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς της Αγγλίας δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν διαβήτη και ζουν σε οικονομικά δυσχερή νοικοκυριά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: